Stanovisko k projevu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona

Francouzský prezident Emmanuel Macron přednesl dne 4. 3. 2019 projev „Za evropskou obrodu“ (projev si můžete přečíst po kliknutí na tento odkaz). Hnutí Vědci pro Českou republiku předkládá své stanovisko k Macronově vizi nové Evropy. Projev francouzského prezidenta Macrona je vizí zcela nové Evropské unie přetvořené v jeden soft-totalitní stát. Projev považujeme za nadutou snahu o přenášení neschopnosti řešit problémy Francie na ostatní členské země. Rétorika projevu se nápadně podobá projevům představitelů totalitních systémů. Pokud by se návrhy prezidenta Macrona staly skutečností, došlo by tím k pomalému zničení demokracie ve jménu demokracie. To kategoricky odmítáme.

Prezident Macron navrhuje vytvoření Evropské agentury pro ochranu demokracie pro ochranu volebního procesu proti kybernetickým útokům a manipulacím. Chce stanovit pravidla pro potírání nenávisti na internetu, která budou vymáhána. Tyto návrhy nejsou ničím jiným, než voláním po zrušení svobody projevu. Navrhovaná agentura připomíná orwellovské Ministerstvo pravdy.

Vědci pro Českou republiku považují politickou korektnost za nebezpečnou ideologii. Chceme a budeme věci nazývat pravými jmény. Proto otevřeně říkáme, že boj veřejné moci s „fake news“ je ve skutečnosti bojem proti některým názorovým proudům. Pojmenovávání skutečných příčin terorismu pravými jmény není šířením nenávisti, ale naopak projevem svobody slova.

Návrh zřízení Evropské banky pro klima je projevem ideologického klimatického alarmismu, který, jakožto vědci zabývající se přírodními vědami, odmítáme. Ochrana životního prostředí je přirozenou potřebou každého z nás. Základem však musí být odbornost, ne politické ideologie, které ohrožují svobodu jednotlivců a přírodě nepomáhají.

Návrh na vytvoření sociálního štítu, který „zaručí stejnou odměnu na jednom pracovišti a evropskou minimální mzdu“, není ničím jiným, než snahou exportovat problémy přeregulovaného francouzského trhu práce do ostatních členských zemí. Řešením ekonomické situace těch nejchudších nejsou další regulace ani omezování, ale naopak rušení zbytečných regulací a zjednodušování a snižování daní.

Odmítáme návrh na vytvoření společného Evropského azylového úřadu. Protože chceme nazývat věci pravými jmény, říkáme jasně, že jde především o snahu exportovat neschopnost zabránit masové nelegální ekonomické imigraci do ostatních členských zemí. Základem naší bezpečnosti je transatlantická spolupráce, silná ochrana hranic EU a suverenita členských zemi v oblasti migrace.

Autorem úvodního obrázku je Sikarin Thanachaiary. Tento obrázek je chráněn licencí CC BY 2.0.